Choď na obsah Choď na menu
 


Zakrytý jablkový koláč

24. 12. 2007

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

250 g práškového cukru

150 g Palmarínu

1 vajce

   štipka soli.

Na plnku:

750 g jabĺk

šťava z 1 citróna

½ ČL mletej škorice

po 50  hrozienok a mletých orechov

Na potretie:

2 PL marhuľovej marmelády

4 PL práškového cukru

2 kalíšky rumu.

 

Postup: Preosiatu múku, cukor, vajce, maslo a soľ vypracujeme na cesto. Prikryté odložíme na dve hodiny do chladničky odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky plechu. Cesto na dne plechu poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 minút na druhej priečke rúry odspodu. Jablká olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovníky a s  cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, hrozienkami, orechmi a troškou vody dusíme asi 10 minút. Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jablkovú plnku navŕšime na poloupečené  cesto na plechu, prikryjeme plátom surového cesta a pečieme ďalších 30 minút. Potom necháme na plechu vychladnúť a povrch koláča natrieme horúcou marhuľovou marmeládou. Práškový cukor rozmiešame s rumom a po zaschnutí marhuľovej vrstvy povrch koláča polejeme.

 

Svetreceptov

Propagujte aj svoju stránku